فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران - پیاپی 32 (پاییز 1398)

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 32 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سحر تیغی، شهرام فتاحی*، علی فلاحتی صفحات 1-23

    بخش خانگی بیشترین سهم را در مصرف انرژی کشور دارد، بر همین اساس مطالعه حاضر با استفاده از شواهد داده های در سطح خانوار برای دوره زمانی 1387 تا 1395 به بررسی عوامل موثر بر تقاضای انرژی خانوارها و برآورد سهم جزء ناکارا در شکاف مخارج انرژی خانوارها با استفاده از رهیافت مدل های تجزیه می پردازد. شواهد حاصل از مطالعه نشان می دهد که درآمد، تحصیلات سرپرست خانوار و شهرنشینی اثر منفی و زیربنای مسکن اثر مثبت و معناداری را بر سهم مخارج انرژی خانوارها از کل مخارج دارد. شواهد حاصل از تجزیه اکساکا - بلیندر نشان می دهد که سهم جزء ناکارای مصرف انرژی در تفاوت مخارج انرژی خانوارها در سال 1387 برابر با 4/90 درصد و در سال 1395 برابر با 5/84 درصد است. نتایج تجزیه ماچادو - متا نشان می دهد که در چندک پنجم، سهم جزء کارا از مقدار 16/1 در سال 1387 به 05/3 درصد در سال 1395 افزایش یافته است، اما در چندک نودم سهم جزء کارا از مقدار 48/15 درصد در سال 1387 به مقدار 22/22 درصد در سال 1395 افزایش یافته است. بنابراین بهبود کارایی مصرف انرژی خانوارها می تواند نقش به سزایی را در کاهش مصرف انرژی بخش خانگی ایفا کند.

    کلیدواژگان: تقاضای انرژی خانوار، مدل های تجزیه، درآمد - هزینه خانوار
  • لیلا جمالی*، سید نعمت الله موسوی، عباس امینی فرد صفحات 25-48

    در این مطالعه به حساسیت درآمدهای صادراتی نفت ایران نسبت به بیانیه های اجلاس اوپک (افزایش، کاهش و ثبات سطح تولید) با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری ساختاری (SVAR) در قالب رهیافت کوانتیل بررسی شد. برای این منظور، داده های مورد نیاز طی سال های 2019-1989 در سه کوانتیل: (کمتر از 40 دلار)، (70-40دلار) و (بیش از 70دلار) به صورت ماهانه از دبیرخانه اوپک و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران گردآوری شد. نتایج تحلیل حساسیت در کوانتیل های یاد شده نشان داد که با افزایش قیمت نفت از کوانتیل (کمتر از 40دلار)، (70-40دلار) و (بیش از 70دلار)، حساسیت درآمدهای صادراتی نفت ایران به قیمت نفت کاهش می یابد. همچنین، در کوانتیل های مورد بررسی، بیشترین حساسیت درآمدهای نفتی ایران ابتدا به شوک ناشی از بیانیه کاهش سطح تولید، سپس به شوک ناشی از بیانیه افزایش سطح تولید و در نهایت، به شوک ناشی از بیانیه ثبات سطح تولید اوپک دیده شده است. علاوه بر این، با افزایش قیمت نفت خام، از حساسیت درآمدهای نفتی ایران به بیانیه های یاد شده کاسته می شود. با توجه به وابستگی اقتصاد کشور به درآمدهای صادراتی نفت و حساسیت این درآمدها به بیانیه های اوپک، پیشنهاد می شود به منظور کاهش اثرات منفی ناشی از نوسانات درآمدهای صادراتی نفت خام، سیاست های بخش انرژی کشور در جهت کاهش خام فروشی نفت و تبدیل آن به فرآورده هایی با ارزش افزوده بالا قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل حساسیت، درآمدهای صادراتی نفت، بیانیه های اوپک، مدل خودرگرسیون برداری ساختاری، رهیافت کوانتیل
  • مجتبی حسینی*، سید محمد میرهاشمی دهنوی، مصطفی پورکاوه دهکردی، روح الله مهدوی، علی طاهری فرد صفحات 49-74

    هدف مطالعه حاضر ارایه یک مدل قیمت گذاری برای گوگرد به منظور فروش به واحدهای تولیدکننده اسید سولفوریک بر اساس روش بازگشتی است. بر این اساس ابتدا مکانیسم فعلی قیمت گذاری گوگرد در کشور ارایه و آسیب شناسی شده سپس روش پیشنهادی این مطالعه مبتنی بر قیمت گذاری بازگشتی ارایه شده است. در این روش که با استفاده از طرح تولید اسید سولفوریک ارایه شده در دفتر توسعه صنایع تکمیلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به انجام رسیده است، برای یک واحد تولید اسید سولفوریک با ظرفیت 1/1 میلیون تن در بندر ماهشهر، قیمت گوگرد در بازه های قیمتی اسید سولفوریک به صورتی تعیین شد که نرخ بازدهی، نرخ سود عملیاتی و نرخ سود خالص این پروژه را در سطح 25 درصد حفظ کند. نتایج این مطالعه نشان داد که در قیمت های پایین تر از 75/1 میلیون ریال در هر کیلو، به منظور دسترسی به نرخ 25 درصد، بایستی گوگرد به صورت رایگان در اختیار واحدهای تولیدکننده اسید سولفوریک قرار گیرد. نتایج همچنین نشان داد در صورتی که هدف نگه داشتن نرخ بازده داخلی، نرخ سود عملیاتی و نرخ سود خالص در سطح 25 درصد باشد، قیمت گوگرد تعیین شده متفاوت است. بر اساس یافته های این پژوهشارایه سازوکار جدیدی برای قیمت گذاری گوگرد در کشور در راستای تسهیل مبادلات بازاری این محصول لازم و ضروریست ازاین رو قیمت گذاری این محصول به روش بازگشتی می تواند یکی از این سازوکارهای جدید قلمداد شود.

    کلیدواژگان: قیمت گذاری گوگرد، قیمت‎ گذاری بازگشتی، واحدهای تولیدکننده اسید سولفوریک
  • زهرا رفیعی، علی سایه میری* صفحات 75-98

    گاز طبیعی به دلیل دارا بودن مزیت های زیست محیطی در سیاست گذاری های مصرف انرژی جایگاه ویژه ای نسبت به سایر حامل های انرژی دارد. همچنین در بین بخش های مختلف مصرف کننده انرژی در کشور، سهم بخش خانگی از مصرف گاز طبیعی بیشتر از سایر بخش ها می باشد. هدف این پژوهش بررسی تابع تقاضای گاز طبیعی با استفاده از سیستم تقاضای تقریبا ایده آل می باشد. برای این منظور از داده های استان خوزستان در طی دوره 1367 تا 1397 استفاده و با کمک روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط تخمین معادلات انجام شد. محاسبه کشش های خود  قیمتی با استفاده از مدل مقید و غیر مقید نشان داد، تمامی این کشش ها منفی بودند به طوری که در مدل مقید و غیر مقید مقدار کشش خودقیمتی گاز طبیعی 92/0- و 9/0- می باشد. همچنین بررسی کشش درآمدی گاز طبیعی در مدل غیر مقید و مقید مثبت و به ترتیب 9608/0 و 9613/0 می باشد و نشان دهنده این است که گاز طبیعی در سبد خانوار کالایی ضروری محسوب می شود

    کلیدواژگان: تقاضای گاز طبیعی، رگرسیون به ظاهر نامرتبط، کشش های قیمتی و درآمدی
  • ساناز کریم پور*، رضا شاکری بستان آباد، عبدالرسول قاسمی صفحات 99-129

    انرژی همواره نقش بسیار مهمی در زندگی انسان ها داشته است و رشد اقتصادی را نیز در کنار سایر عوامل موثر بر رشد، امکان پذیر می کند. امروزه بسیاری از کشورها تلاش می کنند تا با سرمایه گذاری در فناوری های جدید، بتوانند از منابع انرژی های تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی، انرژی بادی یا انرژی آب که در مقایسه با انرژی های فسیلی آلودگی زیست محیطی کمتری را بر جای می گذارند به عنوان منابعی برای تامین انرژی مورد نیاز خود استفاده کنند. هدف این مطالعه بررسی میزان اثرپذیری رشد اقتصادی کشورهای منتخب منطقه منا از مصرف انرژی های تجدیدپذیر با استفاده از مدل خود رگرسیون برداری پانل در بازه زمانی 2015-1990 می باشد. نتایج مطالعه نشان داده است که متغیر کل انرژی های تولید شده از منابع تجدیدپذیر بیشترین سهم را در توضیح تغییرات رشد اقتصادی کشورهای مورد مطالعه داشته و میزان توضیح دهندگی این متغیر در بلندمدت به 56 درصد رسیده است. تاثیر قابل توجه مصرف انرژی تجدیدپذیر بر رشد اقتصادی می طلبد که برای دستیابی به سطح بالای تولید و رفاه اجتماعی، سیاستگذاری های مناسبی برای آن اتخاذ شود. در این راستا اعطای مشوق های مالی، ایجاد بستر و شرایط مناسب جهت توسعه صنعت انرژی های تجدیدپذیر در کشور و ایجاد صندوق حمایت مالی از انرژی های تجدیدپذیر توسط دولت، می تواند راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، انرژی های تجدیدپذیر، خودرگرسیون برداری پانل، کشورهای منطقه منا
  • خلیل قدیمی دیزج*، تیمور محمدی، حمید آماده، عاطفه تکلیف صفحات 131-169

    روند صعودی مصرف گاز طبیعی در اثر توسعه گازرسانی طی سال های اخیر، ضرورت مطالعه تاب آوری سیستم توزیع گاز طبیعی را بیش از پیش محسوس می نماید. هدف از این پژوهش، بررسی اثر آزادسازی قیمت گاز طبیعی در چارچوب اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، بر تاب آوری سیستم گازرسانی در ایران است. برای سنجش تاب آوری سیستم توزیع گاز طبیعی، در مرحله نخست، بزرگ ترین نمای لیاپانوف با استفاده از روش روزن اشتاین، بر اساس مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی طی دوره 1384 تا 1396 محاسبه می گردد. در مرحله بعد با به کارگیری روش هم انباشتگی یوهانسن - یوسلیوس و مدل تصحیح خطای برداری (VECM) روابط بین قیمت گاز طبیعی با تاب آوری سیستم گازرسانی ایران مورد بررسی قرار می گیرد. براساس نتایج مدل، هرچند قبل از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، قیمت گاز طبیعی بر تاب آوری سیستم گازرسانی اثر مثبت داشته است، لیکن بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، منجر به کاهش آن شده است. که این امر می تواند ناشی از کاهش قیمت واقعی گاز طبیعی در اثر تورم و افزایش شدید نرخ ارز در سال های بعد از اجرایی شدن قانون هدفمندی یارانه ها باشد.

    کلیدواژگان: قیمت گاز طبیعی، نمای لیاپانوف، تاب آوری سیستم گاز طبیعی، مدل تصحیح خطای برداری، مصرف گاز طبیعی
|
  • Sahar Tighi, Shahram Fattahi *, Ali Falahati Pages 1-23

    The home sector has the largest share in the country's energy consumption, therefore, the present study tries to investigate the factors affecting the energy demand and the estimation of the deficient component in the energy expenditure gap of households using the approach of decomposition model by gathering data from families between 2008 and 2016. The result shows that income, education of householders, and urbanization have a negative influence, and the housing foundation has a positive and significant effect on the share of family energy expenditure. Evidence from the analysis of Oaxaca-Blinder Decomposition shows that the contribution of the deficient component in energy expenditure on total energy expenditure was 90. 4 and 84. 5 in 2008 and 2016, respectively. The outcome of meta-analysis reveals that in the fifth quantile, the share of the efficient component had been increased from 1. 16 percent in 2008 to 3. 05 percent in 2008, however, in the ninetyish quantile the contributions of the efficient component reached 22. 22 in 2016 from 15. 48 in 2008. So, efficiency improvement in energy consumption of households can play an important role in reducing energy consumption of households.

    Keywords: Household Energy Demand, analysis models, household income-expense
  • Leila Jamali *, Seyednematollah Mosavi, Abbas Amimifard Pages 25-48

    In this study, the sensitivity of Iranian oil export revenue to the OPEC summit statements (increase, decrease, and stability of production level) was investigated and analyzed using the structural self-regression model (SVAR) in the form of a Quantile approach. For this purpose, the required data were collected in three quanta during the years 2019-1989: ($ 40>), ($ 70-40) and ($ 70<) on a monthly basis from the OPEC Secretariat and the Central Bank of the Islamic Republic of Iran. The results of the sensitivity analysis in the mentioned quantiles showed that with the increase of the oil price from the quantile ($ 40) to ($ 70-40) and ($ 70 <), the sensitivity of the Iranian oil export revenues to the oil price decreases. Also, in the quantiles studied, the most sensitivity of Iran's oil revenues has been seen first to the shock caused by the decrease statement, then to the shock caused by the increase statement, and finally, to the shock caused by the stability statement of the OPEC production level. In addition, with the rise in crude oil prices, the sensitivity of Iran's oil revenues to these statements is declining. According to the high economic dependency on oil export revenue and the sensitivity of these revenues to the OPEC statements, it is suggested to energy policymakers to implement the policies in order to increase producing high value-added oil products instead of selling crude oil

    Keywords: Sensitivity Analysis, Oil Export Revenues, OPEC Statements, Structural Vehicle Automation Model, Quantile Approach
  • Mojtaba Hosseini *, Sayed Mohamad Mirhashemi Dehnavi, Mostafa Pourkaveh Dehkordi, Rohallah Mahdavi, Ali Taherifard Pages 49-74

    This study attempts to present a pricing model for sulfur, based on the netback pricing method for selling the sulfuric acid to the production plants. Using data of a study presented by the national petrochemical company on sulfuric acid production plant with a capacity of 1.1 million tons in Mahshahr port, the price of sulfur in the price range of acid Sulfuric was set to maintain the project's rate of return, operating profit rate and net profit rate at 25 percent. The results of this study showed that at prices below 1.75 million rials/kg, sulfur should be provided free of charge to sulfuric acid production units in order to reach the rate of 25%. The results also showed that the target sulfur price would be different if the target was to maintain the domestic rate of return, operating profit rate, and the net interest rate at 25 percent. It seems offering a new mechanism for sulfur pricing should be necessary and netback pricing which is presented in this study can be considered one of these new mechanisms.

    Keywords: Sulfur pricing, netback pricing, sulfuric acid production plants
  • Zahra Rafiei, Ali Sayehmiri * Pages 75-98

    Natural gas has a special place in relation to other energy carriers due to its environmental advantages in energy consumption policies. Also, among the various energy consuming sectors in the country, the share of the domestic sector in natural gas consumption is higher than that of other sectors. The aim of this study was to investigate the function of natural gas demand using an almost ideal demand system. For this purpose, the data of Khuzestan province during the period of 1988-2018 were used and the equations were estimated with the help of seemingly unrelated regression methods. The Calculation of intrinsic price elasticities using constrained and non-constrained models showed that all these elasticities were negative. So that in the constrained and non -constrained model, the intrinsic price elasticity of natural gas is 0.92 and 0.9. Also, the study of natural gas income elasticity in the non -constrained and constrained models is positive and 0.9608 and 0.9613, respectively, and indicates that natural gas is an essential commodity in the basket of Khuzestan households.

    Keywords: Natural Gas Demand, Regression Seems Unrelated, Price, Income Elasticities
  • Sanaz Karimpour *, Reza Shakeri Bostanabad, Abdolrasoul Ghasemi Pages 99-129

    Energy has always played a very important role in human life and is one of the factors that can make economic growth possible. Today, many countries are struggling to invest in new technologies by using renewable energy sources such as solar energy, wind energy, or water energy as their needed sources of energy, which, as compared to fossil fuels, generate lower environmental pollution. The purpose of this study was to evaluate the economic growth of the selected countries of the MENA region from renewable energy sources using the Panel Vector Autoregressive Model in the period of 1990-2015. The results of the study showed that the variable of the total energy produced from renewable sources has the largest share in explaining the changes in the economic growth of the countries under study and its explanatory value reaches 56% in the long run. Given the significant impact of renewable energy consumption on economic growth, suitable policies for renewable energy are needed to achieve a high level of production and social welfare. In this regard, granting financial incentives, establishing a fund for renewable energy by the government, and creating conditions for developing the renewable energy industry in the country could be solutions.

    Keywords: Economic Growth, Renewable energy, Panel Vector Autoregressive Model, MENA Countries
  • Khalil Ghadimi *, Teymour Mohamadi, Hamid Amadeh, Atefe Taklif Pages 131-169

    The upward trend of natural gas consumption as a result of gas supply development in recent years necessitates the need to study the resilience of the natural gas distribution system more than ever. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of natural gas price liberalization on the resumption of the gas supply system in Iran. In order to measure the fluctuation of the natural gas distribution system, in the first stage, Lyapunov's view was calculated by using the Rosen-Einstein method, based on the consumption of natural gas in the household sector during the period from 2005 to 2018. In the next step, by using the Johansen-Uuselus Coincidence Method and the Vector Error Correction Model (VECM), the relationship between the price of natural gas and the volatility of the Iranian gas distribution system has been investigated. According to the results of the model, the price of natural gas after the law enforcement of subsidies has led to a reduction in the resilience of the gas supply system; however, before implementing the targeted subsidy policy, the natural gas price has a positive resilience on gas distribution system fluctuations. This could be resulted from the real fall in natural gas prices due to inflation and a sharp increase in the exchange rate in the years after the targeted subsidy law came into force.

    Keywords: Gas Price, Lyapunov Power, Resilience of Gas Distribution, VECM, Gas Consumption